Hujah dan fakta

Pada tahun 1859. Ahli kimia Inggeris Robert Cezz Saya mencipta Vaseline. Dia menemui sifat-sifat yang luar biasa dari bahan yang dihasilkan - penyembuhan, melembutkan dan melindungi kulit. Dia memeriksa alat baru secara peribadi pada dirinya sendiri, pelincir lakaran dan retak pada kulit.

Sejarah ciptaan

Pada mulanya, Robert Cezbro memanggil produk baru dengan Jelly Oil. Tetapi nama sedemikian tidak menarik pembeli, jadi pencipta memutuskan untuk menggunakan gabungan dua perkataan: Jerman "Wasser" - air dan Yunani "Elaion" - minyak zaitun.

Pada tahun 1872, Cezbro menerima paten untuk pengeluaran produk, dan pada 14 Mei 1878 yang dipatenkan "Vaseline" sebagai tanda dagangan.

Sejarah "Vaseline" adalah unik, kerana ini adalah kes yang jarang berlaku, apabila nama tanda dagangan bertukar menjadi penggunaan universal sebagai nama kategori produk.

Vaseline adalah ...

Vaseline ialah semula jadi. - Ia diperolehi daripada resin parafin daun, diikuti dengan pembersihan dan pemutihan dengan bahan khas. Vaseline semulajadi, berbanding dengan tiruan, lebih likat, telus, tidak berwarna, tanpa rasa dan bau, mempunyai ciri-ciri antimikrobial dan menarik air kepada dirinya sendiri. Apabila diterapkan pada kulit yang banyak dibasuh dan meninggalkan jejak melekit.

Tiruan. Vaseline adalah sebatian ceresina pepejal dan parafin dengan vaseline yang disucikan atau minyak minyak wangi. Vaseline tiruan diperolehi dalam kerja kayu (vaseline teknikal) atau dalam industri kosmetik (vaseline kosmetik). Petroleum ini tidak sangat likat, warna putih berlumpur atau kekuningan, masproof, tidak berbau dan rasa. Vaseline tiruan adalah teknikal, perubatan dan kosmetik.

Permohonan

Hari ini, Vaselines digunakan dalam industri elektrik, untuk mendapatkan pelincir plastik, untuk melindungi logam dari kakisan, sebagai julap dalam perubatan dan sebagai komponen krim kosmetik dalam kosmetik.

Di mana dan bagaimana saya boleh memohon Vaseline di rumah?

Untuk tumit . Adalah dipercayai bahawa Vaseline tidak melembapkan kulit, tetapi hanya mencetuskan halangan pelindung yang membantu menahan kelembapan. Tetapi adakah ia mungkin, ia adalah vaseline yang boleh digunakan untuk mengurangkan kulit yang flabber. Sapukan Vaseline untuk malam kawasan kasar kulit pada siku, tumit, lutut, dan pada waktu pagi mereka akan jauh lebih lembut.

Untuk bau . Vaseline dengan sempurna membantu untuk memperluaskan tindakan roh - sebelum meniru pergelangan tangan dan leher, mula-mula meletakkan petroleum kecil di tempat-tempat ini. Perkara itu adalah bahawa Vaseline menyerap bau dan mengekalkannya, menyebar pada siang hari.

Untuk alis . Untuk memberi kening bentuk yang betul dan berterusan, tidak perlu menggunakan gel khas. Ambil berus kosmetik yang bersih, memerah setitik vaseline di atasnya, sebarkan kening anda, memberikan mereka bentuk yang betul. Apabila Vaseline kering, kening bukan sahaja akan ditetapkan sepanjang hari, tetapi juga mula berkilauan. Dengan cara ini, tumpuan yang sama boleh dilakukan dengan rambut. Vaseline tidak membuang rambut, tetapi akan menjadikannya licin.

Foto: www.globallookpress.com.

Untuk wajah . Dari Vaseline, anda boleh membuat cara untuk menghapuskan solek. Ambil kain atau serbet kertas, makan dengan petroleum dan gunakan untuk demacia. Vaseline akan mengeluarkan kosmetik kalis air.

Untuk badan . Dari Vaseline boleh dibuat mudah dan murah palling untuk badan. Anda perlu mencampurkan vaseline dengan garam untuk membuat gosok garam, atau dengan gula perang untuk membuat gula. Seperti gosok perlahan-lahan membersihkan kulit.

Untuk bibir

. Bibir pewarna? Sapukan pada mereka untuk malam Vaseline - dan pada waktu pagi mereka akan menjadi segar dan dibasahi.

Untuk rawatan . Vaseline melincirkan tempat yang cedera dalam luka bakar, retak, mengeringkan mukosa hidung, psoriasis, dan sebagainya. Perhatikan bahawa dalam kes ini - lapisan nipis dan dalam kuantiti yang kecil.

Untuk kanak-kanak . Ini adalah salah satu cara yang anda boleh ambil perhatian ibu-ibu muda. Jika, apabila mencuci kanak-kanak, bayi menangis dari memasuki syampu di mata - melincirkannya dengan alis Vaseline. Ia adalah Vaseline membentuk visor pelindung yang tidak akan membenarkan syampu untuk masuk ke mata.

Dari parut. . Dari Vaseline jerawat tidak akan menyelamatkan, tetapi akan membantu menghapuskan akibatnya - parut yang terbentuk akibat penyakit jerawat. Memproses kawasan yang terjejas vaseline kulit mestilah sejak penampilan parut, jangan biarkan mereka menjadi flause.

Dengan cara ini, Vaseline praktikal tidak mempunyai kontraindikasi untuk digunakan, tindak balas alergi dalam bentuk ruam watak yang berbeza boleh jarang sekali.

Спаситель вазелин. Помощь коже и не только

Apakah hubungan antara kulit kering di tangan dan "bertempur kilat" di jaket? Pada pandangan pertama - tidak. Walau bagaimanapun, ia disebabkan oleh ciptaan yang dibuat pada suku terakhir abad XIX, satu dan satu lagi masalah boleh diselesaikan.

Hari ini kita bercakap mengenai Vaseline.

Siapakah dia?

Ciptaan itu tergolong dalam ahli kimia British Robert Cape. Pada tahun 1859, beliau menerima Vaseline dan memeriksa sifatnya pada dirinya sendiri, merawat mereka membakar dan retak pada kulit. Seperti yang ternyata, bahan itu menyembuhkan, melembutkan dan melindungi kulit.

"Jeli Minyak" adalah nama pertama Vaseline. Rupa-rupanya, ia tidak popular dan tidak menarik pembeli, jadi selepas beberapa waktu Castbro mengubah nama itu. Sekarang ia terdiri daripada dua perkataan: Jerman "Wasser" - air dan Yunani "Elaion" - minyak zaitun.

Baca bahan mengenai topik: Yang membuka vitamin C?

Pada permulaan tahun 70-an, persoalan itu dikeluarkan paten untuk pembebasan produk, dan pada 14 Mei 1878, dia paten "Vaseline" sebagai tanda dagangan.

Begitu berbeza

Kemajuan pengetahuan manusia membawa kepada fakta bahawa sebagai tambahan kepada bahan semula jadi, semula jadi, analog tiruan muncul untuk banyak daripada mereka. Tidak diketepikan dan vaseline - ia juga berlaku semula jadi dan tiruan.

Yang pertama diperolehi daripada resin parafin daun, kemudian dibersihkan dan diluntur. Berbanding dengan tiruan, vaseline semulajadi lebih likat, telus, tidak mempunyai warna, rasa dan bau, "menarik" air. Dia mempunyai ciri-ciri antimikrobial. Sukar untuk mencuci kulit.

Baca bahan mengenai topik: Bagaimana Rakhit Won: Hadiah Nobel untuk Vitamin D

Vaseline tiruan adalah kompleks cerezine pepejal dan parafin dengan vaseline yang disucikan atau minyak minyak wangi. Kelikatannya tidak begitu ketara, mempunyai warna berlumpur, putih atau kekuningan, menyerupai salap, tidak berbau dan tidak mempunyai rasa. Terdapat vaseline teknikal, perubatan dan kosmetik.

Di mana dan apakah penggunaan vaseline? Petunjuk untuk digunakan - perubatan dan bukan sahaja

Perubatan dan kosmetologi

Dengan objektif perubatan dan kosmetik Vaseline digunakan apabila kulit kering, untuk menghilangkan kesan yang tidak menyenangkan pada angin itu, matahari, suhu sejuk dan titisannya.

Спаситель вазелин. Помощь коже и не только

Di samping itu, mereka dilincirkan oleh beberapa produk perubatan (hujung enema, tiub konduktif gas) sebelum menjalankan prosedur instrumental.

Melembutkan kulit kasar. Sapukan Vaseline sebelum tidur di bahagian-bahagian kulit di atas siku, tumit, lutut - pada waktu pagi mereka akan menjadi lebih lembut.

Keluarkan solek. Ini akan membantu fabrik atau serbet kertas yang diresapi dengan Vaseline. Adalah dipercayai bahawa walaupun kosmetik kalis air datang.

Terhadap parut. "Jerawat" Vaseline tidak merawat, tetapi ia dapat membantu menghapuskan akibatnya - parut yang terbentuk semasa penyakit jerawat. Pemprosesan tempat sejajar pada vaseline kulit dijalankan dari saat kejadian parut, tidak membenarkan kelemahan mereka.

Kontraindikasi? Sedikit, tetapi ada.

Anda tidak boleh menggunakan Vaseline dengan sensitiviti dan alergi yang tinggi.

Dengan penggunaan yang berpanjangan, kerengsaan kulit mungkin muncul di tempat penggunaan Vaseline, serta tindak balas alahan.

Apabila masih menggunakan Vaseline? Apa yang anda tidak tahu

Kasut, beg atau dompet hilang bersinar? Sapukan lapisan vaseline yang nipis pada mereka dan lap dengan kain semulajadi dalam beberapa saat.

Little Lightning pada jaket, kasut, dan lain-lain? Sedikit ini bermakna boleh menyelesaikan masalah anda.

Pada pakaian melanda gincu atau krim nada? Rawat sebilangan kecil petroleum dan halangan kepada cara biasa.

Dari sejarah: Semasa Perang Patriotik yang hebat, Vaseline melincirkan bentuk untuk membakar roti.

Baca bahan mengenai topik: Dalam nama kemenangan! Suapan doktor semasa perang patriotik yang hebat

Akhirnya

Walaupun tekanan penemuan, vaseline, berbeza dengan banyak penemuan masa itu, digunakan untuk hari ini.

Pada masa yang sama, adalah perlu untuk mengingati bahawa penggunaan vaseline dalam perubatan dan farmasi harus bijaksana, dan, tentu saja, bukanlah ubat - khususnya dari masalah kulit yang sama. Terdapat situasi apabila penggunaannya boleh memburukkan proses - sebagai contoh, apabila jerawat dan rosacea.

Bagaimana untuk merawat demodecosis? Beritahu Calon Sains Perubatan, Dermatovenerologist "Clinic Expert Tula" Vladislav Leonidovich Sheinkman

Vaseline boleh mencipta ilusi kulit yang lembap. Ia membentuk sebuah filem penghalau air, yang tidak larut dalam air itu sendiri. Oleh itu, kelembapan dipegang dalam sel. Walau bagaimanapun, dengan "perlindungan" sedemikian, keseimbangan air sel boleh diganggu. Di samping itu, Vaseline agak sukar untuk dibasuh dari kulit. Untuk mengelakkan perkembangan keradangan, adalah mustahil untuk menerapkannya ke lapisan tebal pada kulit mentah, kerana vaseline melambatkan bukan sahaja air, tetapi juga lemak dan pencemaran yang berminyak.

Output adalah mudah: semuanya baik dalam kesederhanaan, dan kemudian apabila anda perlukan. Sekiranya anda telah mengandung untuk menggunakan alat ini untuk menyelesaikan masalah kesihatan, mula-mula berunding dengan doktor anda.

Membuat temujanji dengan doktor doktor di sini

Perhatian: Perundingan tidak terdapat di semua bandar

Teks: Enver Aliyev

Jar dengan Vaseline boleh didapati, mungkin, di mana-mana rumah. Ia adalah alat perubatan yang sangat biasa dan kosmetik, yang praktikal tidak mempunyai kontraindikasi dan kesan sampingan, dan juga mempunyai hari sendiri - pada 14 Mei (pada hari ini pada tahun 1878 paten diperoleh di Amerika Syarikat). Apakah Vaseline, jenis apa yang ada dan dalam keadaan apa yang boleh berguna? Butiran dalam artikel baru mengenai Medaboutme.

Fakta asas mengenai Vaseline

Vaseline adalah salap, warna yang boleh berbeza-beza dari telus hingga kuning (bergantung kepada tahap pembersihan).

Vaseline adalah salap, warna yang boleh berbeza-beza dari telus hingga kuning (bergantung kepada tahap pembersihan).

  • Vaseline adalah salah satu produk penapisan minyak.
  • Bahan aktif utama yang merupakan sebahagian daripada Vaseline adalah parafin cecair putih.
  • Vaseline tidak mempunyai warna, tidak ada bau, oleh itu, ia tidak akan diketahui baginya, ia tidak akan diketahui oleh sesiapa pun.
  • Vaseline boleh dicampur dengan mana-mana minyak kosmetik kecuali kastor, dan hasilnya adalah campuran yang akan mempunyai kedua-dua sifat perlindungan dan pemakanan untuk sel-sel kulit.
  • Vaseline perubatan dan aplikasi perubatan ini

Vaseline Perubatan dijual dalam tiub aluminium selama 25 g. Ia digunakan untuk aplikasi tempatan untuk merosakkan kulit. Selepas memasuki alat ini pada kawasan masalah kulit, ia mewujudkan halangan pelindung tertentu di mana sel-sel kulit boleh dengan cepat regenerasi. Ia dilarang keras untuk memohon untuk membuka luka, termasuk yang dijangkiti. Sebelum prosedur anda perlu membersihkan permukaan dari pencemaran dengan air atau tuala khas. Di samping itu, ia adalah bernilai mengelakkan matanya ke mata atau di permukaan membran mukus.

Arahan untuk penggunaan Vaseline mengesyorkan memohon sejumlah kecil ubat ini dan pergerakan cahaya dengan lembut menggosoknya ke dalam kulit. Pilihan kedua yang digunakan ialah applique.

Vaseline kosmetik untuk kecantikan dan kesihatan kulit

Vaseline kosmetik tidak diserap ke lapisan dalam kulit, dan menembusi hanya ke dalam cetek, mewujudkan sejenis filem pelindung. Ia tidak menjejaskan keadaan sel-selnya, iaitu, tiada harta ubat (tidak melembapkan dan tidak memberi makan). Walau bagaimanapun, Vaseline melindungi tisu dari kesan negatif dari pelbagai faktor persekitaran luaran (angin, fros, salji, dll.).

Vaseline kosmetik tidak diserap ke lapisan dalam kulit, dan menembusi hanya ke dalam cetek, mewujudkan sejenis filem pelindung. Ia tidak menjejaskan keadaan sel-selnya, iaitu, tiada harta ubat (tidak melembapkan dan tidak memberi makan). Walau bagaimanapun, Vaseline melindungi tisu dari kesan negatif dari pelbagai faktor persekitaran luaran (angin, fros, salji, dll.).

Ia paling sering digunakan untuk aplikasi tempatan ke kawasan patah kulit, yang terletak di siku, lutut. Ia tidak buruk untuk perlindungan bibir, kulit wajah pada musim sejuk. Vaseline kosmetik adalah sebahagian daripada sejumlah besar krim, topeng, lipstik yang bersih dan produk penjagaan muka dan badan yang lain.

Vaseline boleh digunakan untuk menyediakan campuran urut. Untuk melakukan ini, sejumlah kecil bahan ini boleh dicampur dengan 1-2 sudu minyak kosmetik (kecuali untuk kastor) dan memperkayakan kombinasi ini dengan 4-5 tetes minyak pati yang dikasihi. Penggunaan komposisi ini akan membuat urut yang tidak dapat dilupakan dan sangat berguna untuk kulit.

Adakah terdapat sebarang kontraindikasi untuk penggunaan Vaseline?

Vaseline adalah salah satu kosmetik yang paling selamat, kerana kesan sampingan dalam penggunaannya berkembang sangat jarang. Reaksi yang paling biasa adalah alergi, kekerapan yang kecil, tetapi tidak ada yang dapat menjamin sepenuhnya ketiadaannya. Oleh itu, sebelum penggunaan pertama, anda boleh memohon bahan ke dalam bahagian kecil kulit yang sihat dan tunggu beberapa minit.

Vaseline tidak boleh digunakan pada membran mukus (di dalam mulut, vagina atau rektum), ia juga harus dielakkan untuk masuk ke mata, kerana ia mungkin perasaan pembakaran dan ketidakselesaan. Jika ia berlaku, adalah perlu untuk membilasnya dengan teliti dengan air bersih.

Kehamilan, menyusukan dan umur kanak-kanak tidak dikontraindikasikan untuk penggunaan vaseline, kerana ia tidak diserap ke dalam sel-sel kulit dan tidak menembusi aliran darah keseluruhan.

Kenapa anda memerlukan Vaseline Boric?

Salah satu cara gabungan, yang termasuk vaseline perubatan tradisional, adalah kombinasi dengan asid borik 5%. Satu-satunya petunjuk untuk penggunaan ubat ini adalah pediculosis. Ubat ini digunakan pada kulit kepala dan rambut seseorang yang telah dikenal pasti oleh kutu, dan selepas 30 minit ia dibasuh dengan banyak air dengan syampu.

Salah satu cara gabungan, yang termasuk vaseline perubatan tradisional, adalah kombinasi dengan asid borik 5%. Satu-satunya petunjuk untuk penggunaan ubat ini adalah pediculosis. Ubat ini digunakan pada kulit kepala dan rambut seseorang yang telah dikenal pasti oleh kutu, dan selepas 30 minit ia dibasuh dengan banyak air dengan syampu.

Berbeza dengan petroleum biasa, ia tidak digunakan untuk melindungi kulit dari angin dan beku, dan ia secara mutlak dilarang untuk memohon kepada kulit yang rosak. Ia juga tidak disyorkan untuk wanita hamil, wanita kejururawatan dan kanak-kanak di bawah 1 tahun, jadi orang-orang ini harus memilih alternatif untuk rawatan pediculosis.

Minyak Vaseline dalam Kosmetologi dan Perubatan

Minyak Vaseline adalah cecair yang dijual dalam botol pelbagai volum (dari balang kecil 10 ml ke botol besar). Ia juga merupakan produk penapisan minyak, bagaimanapun, tidak seperti vaseline tradisional, ia mempunyai ketumpatan yang kurang.

Minyak Vaseline telah banyak digunakan dalam kosmetologi (untuk penyediaan pelbagai produk penjagaan kulit), industri farmaseutikal (ia adalah pelarut untuk beberapa ubat, termasuk penisilin), untuk melincirkan bahagian individu mekanisme. Ia juga digunakan dalam perubatan, kerana ia dihasilkan dalam bentuk penyelesaian untuk aplikasi tempatan pada kulit dan gunakan di dalamnya.

Petunjuk untuk kegunaan penggunaan minyak adalah sama dengan yang diterangkan untuk vaseline seperti maze. Tetapi menurut arahan untuk kegunaan perubatan, 1-2 sudu besar bahan ini boleh digunakan juga untuk rawatan dan pencegahan sembelit. Penyelenggaraan minyak Vaseline Massa berkuasa pepejal dan mempunyai kesan pencahar dengan merangsang peristals usus. Walau bagaimanapun, doktor memberi amaran: memohonnya secara tidak diingini. Mana-mana sembelit sentiasa punca yang kadang-kadang agak serius. Sebagai contoh, penggunaan minyak vaseline dengan halangan usus atau apendisitis boleh menyebabkan malapetaka. Oleh itu, dalam mana-mana, sebelum memulakannya, adalah perlu untuk mendapatkan konsultasi doktor (sebaik-baiknya seorang pakar bedah).

Masalah kedua dengan kemasukan jangka panjang minyak Vaseline boleh menjadi penampilan sembelit terhadap latar belakang pembatalannya. Oleh itu, perjalanan rawatan tidak boleh melebihi 5-7 hari. Di samping itu, wanita hamil boleh menyebabkan mengurangkan dinding rahim, jadi doktor mesti memilih alternatif untuk mereka.

Adakah terdapat tempat bercuti semasa cinta sejati?

Ramai orang mempunyai vaseline yang dikaitkan dengan pelincir, yang boleh digunakan untuk pelembab tambahan dengan hubungan seks tradisional atau dubur. Ini adalah pelincir, mengurangkan geseran dan memudahkan gliding. Pada kesempatan ini, terdapat banyak jenaka dan jenaka, tetapi mereka yang cuba menggunakannya untuk tujuan ini dengan cepat meyakinkan bahawa ia tidak bernilai melakukan ini.

Ramai orang mempunyai vaseline yang dikaitkan dengan pelincir, yang boleh digunakan untuk pelembab tambahan dengan hubungan seks tradisional atau dubur. Ini adalah pelincir, mengurangkan geseran dan memudahkan gliding. Pada kesempatan ini, terdapat banyak jenaka dan jenaka, tetapi mereka yang cuba menggunakannya untuk tujuan ini dengan cepat meyakinkan bahawa ia tidak bernilai melakukan ini.

Apabila memohon petroleum pada membran mukus (yang dilarang, mengikut arahan untuk kegunaan perubatan), ia meliputinya dengan filem yang tidak menyerap sel. Selepas permulaan komunikasi intim (terutamanya jika ia berlaku dengan kondom) Vaseline mula mencederakan secara intensif permukaan halus membran mukus, yang membawa kepada pemotongan dan sensasi yang sangat tidak menyenangkan dari kedua-dua rakan kongsi. Akibatnya, terdapat risiko sebenar untuk mendapatkan microtrase dan merobek kondom, yang meningkatkan kemungkinan kehamilan dan jangkitan yang tidak diingini dengan penyakit kelamin.

Jadi Vaseline sebagai pelincir tidak sesuai untuk tidak jelas: apabila kekurangan pelincir semulajadi adalah lebih baik untuk memilih cara-cara yang dihasilkan khusus untuk tujuan ini. Mereka dijual di mana-mana farmasi.

Lulus ujian

Kesihatan IQ peribadi anda  Membantu kulit dan bukan sahaja Membantu kulit dan bukan sahaja Пройдите этот тест и узнайте, во сколько баллов – по десятибалльной шкале – можно оценить состояние вашего здоровья.

Hujah dan fakta

Добавить комментарий